email -->

Mijn tanden staan scheef, kan een tandarts deze rechtzetten?

Door tcn, Geplaatst onder: Algemene tandheelkunde Reacties: Reacties uitgeschakeld voor Mijn tanden staan scheef, kan een tandarts deze rechtzetten?

Mijn tanden staan scheef, kan een tandarts deze rechtzetten?

De mond met daarin het gebit is een belangrijk onderdeel van ons lichaam. We gebruiken onze tanden en kiezen niet uitsluitend om ons eten af te bijten en fijn te malen. Ons gebit vormt ook een groot deel van onze uitstraling. Een brede glimlach met een mooie rij tanden komt positief over op degene naar wie u lacht.

Als u zelf niet tevreden bent met uw tanden. Doordat ze bijvoorbeeld niet gelijk staan of er anders uitzien, dan kan dit invloed hebben op uw algehele humeur. Wees hier open over bij de tandarts, zodat er samen naar eventuele mogelijkheden gekeken kan worden.

Want er zijn heel veel mogelijkheden om weer mooie rechte tanden te krijgen!

Waardoor ontstaan scheve tanden

Er bestaan meerdere oorzaken waardoor u niet tevreden bent met uw gebit, bijvoorbeeld doordat de tanden ongelijk staan ten opzichte van elkaar. De tanden staan dan niet symmetrisch, terwijl dit een belangrijk aspect is van een esthetisch fraai gebit.

Soms staan de tanden niet op hetzelfde niveau, of op een mooie rij, of kunnen ze een andere grootte of vorm hebben dan de tand die ernaast staat.

Afwijkende tandvormen kunnen ontstaan door genetische afwijkingen waardoor er onderontwikkeling is. Bij scheve tanden kan er sprake zijn van ruimtegebrek in de in kaak maar er kunnen ook meerdere oorzaken voor zijn.

Normaal gesproken breken tussen de 6-8 jaar en 10-12 jaar de volwassen tanden en kiezen door, maar deze groeien vrijwel nooit direct allemaal op de juiste plek. Zo komt de ene tand meer buiten de tandenrij te staan en de andere juist meer naar binnen. Dit bepaalt allen tezamen de stand van de tanden in de kaak.

Kinderen en volwassenen hebben vaker beugels

Tegenwoordig krijgen veel kinderen in de leeftijd tussen 10 en 14 een beugel. Vooral op deze leeftijden zijn beugels erg populair omdat de stand van de tanden en kiezen dan nog makkelijk te corrigeren valt. Op het moment dat de tanden recht staan, is het belangrijk dat ze ook zo blijven staan. Dit kan in stand gehouden worden door een spalkje of een nachtbeugel.

Indien patiënten op oudere leeftijden ervaren dat de tanden scheef staan, is het mogelijk om bij de tandarts aan te kloppen. Tegenwoordig word er in veel tandartspraktijken veel aandacht besteed aan esthetiek. Vroeger was de taak eerder aan de orthodontist om scheve randen recht te zetten, maar de tandarts weet zich hier nu ook raad mee. Er zijn meerdere opties mogelijk om de tanden recht te krijgen, deze worden in onderstaande alinea’s besproken.

Brackets bij scheve tanden

Een volwassen persoon wil vaak liever geen opvallende metalen slotjesbeugel, indien er sprake is van scheve tanden. Hedendaags bestaan er ook doorzichtige slotjes met draad, waardoor u er minder van ziet. Deze slotjes zijn dan vaak van keramiek, esthetisch fraai, maar wel kostbaar.

Met deze vorm van corrigeren, wordt vaak relatief snel een duurzame correctie van de tanden verkregen.

Bovendien bestaat er ook een behandeling met de zogenoemde onzichtbare beugel, bekend onder de naam Invisalign. Hierbij maken wij een scan van de tanden en kiezen en vormt de scanner een beeld van het gewenste behandelresultaat.

Vervolgens worden er meerdere doorzichtige bitjes vervaardigd met steeds een klein verschil in de richting van de gewenste stand. Het bitje wordt gedurende twee weken gedragen, het liefst dag en nacht. Na deze twee weken gaat de patiënt over naar een strakker bitje. De duur van de behandeling is afhankelijk van de wens van de patiënt en het resultaat.

Bij tandartsenpraktijk Nootdorp kunt u terecht met scheve tanden

Als u niet tevreden bent met de stand of vorm van uw tanden, dan staat iedereen bij tandartsenpraktijk Nootdorp voor u klaar. Binnen de praktijk hebben wij meerdere tandartsen die gespecialiseerd zijn in orthodontische behandelingen en esthetische tandheelkunde. Indien u vragen heeft of de mogelijkheden wil bespreken, schroom niet contact op te nemen en kom langs. Wij helpen u graag!

Reacties zijn gedeactiveerd voor dit bericht.