Tandheelkundig centrum gevestigd in Nootdorp
Dorpstraat 6, 2631 CT, Nootdorp

Wortelkanaal behandeling

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat u ziet. De wortels ziet u niet. Die zitten onder uw tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Als het weefsel ontstoken is of ontstoken is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

Inschrijven calendar_today Maak een afspraak

Hoe het komt Waardoor ontstaat ontstoken tandweefsel?

Door tandbederf of door een lekkende vulling kan uw tandweefsel ontstoken raken. Een harde klap op uw tand kan ook een aanleiding zijn. Bacteriën zijn meestal de veroorzakers van de ontsteking. Voelen uw tanden of kiezen gevoelig aan bij het drinken van koude of warme dranken, dan kan dat een eerste signaal zijn. Soms geeft de ontsteking geen klachten, maar ook hevige pijnklachten kunnen voor komen. Uw tandarts moet het ontstoken tandweefsel verwijderen, anders zal het afsterven. Wanneer het tandweefsel niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich naar uw kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen. U merkt een kaakbotontsteking bij het dichtbijten. Uw tand of kies kan dan te hoog aanvoelen.

Ontstoken tandweefsel verwijderen Wat gebeurt er tijdens een wortelkanaalbehandeling?

Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts het ontstoken tandweefsel. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer. Het is een onomkeerbaar proces. Daarom haalt uw tandarts het ontstoken weefsel weg. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaal- of zenuwbehandeling genoemd.

Hoe werkt het? De wortelkanaalbehandeling

De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving als uw tandweefsel nog (gedeeltelijk) ‘levend’ is. Een verdoving is soms niet nodig als uw tandweefsel al is afgestorven. Vaak maakt uw tandarts een of meer röntgenfoto’s. Zo heeft hij een goede controle over het verloop van de behandeling. Uw tandarts maakt eerst uw tand of kies open en verwijdert het ontstoken weefsel. Daarna reinigt hij het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld.

Na de wortelkanaalbehandeling maakt uw tandarts uw tand of kies weer dicht met een vulling. Als de kies is verzwakt, kan een kroon nodig zijn. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee. Kan een wortelkanaalbehandeling bij iedere tand of kies worden uitgevoerd? Soms kan uw tandarts geen wortelkanaalbehandeling uitvoeren, omdat er bijkomende problemen zijn. Het kan voorkomen dat de tand of kies moet worden verwijderd.

Met uw tandarts kunt u de mogelijke oplossingen bespreken voor de vervanging van uw verloren tand of kies. Denk bijvoorbeeld aan een brug of implantaat als de buurelementen niet gevuld zijn of nog helemaal gaaf.

Inschrijven calendar_today Maak een afspraak

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

Door een juiste verdovingstechniek en voldoende tijd is de behandeling heel goed te verdragen.

Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?

De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Tanden hebben meestal één wortel. Kiezen hebben er vaak meer. De behandelingstijd varieert daarom van een tot twee uur. Vaak kan de tandarts de wortelkanaalbehandeling in één keer afmaken. Soms moet u een aantal keren terugkomen.

Geeft een wortelkanaalbehandeling napijn?

Na het reinigen van de wortelkanalen kunt u eventueel napijn krijgen, die enkele dagen kan aanhouden. U kunt de napijn met een goede pijnstiller onderdrukken; wij adviseren Ibuprofen 600mg.

Verkleurt een tand of kies na een wortelkanaalbehandeling?

Een tand of kies verkleurt, gebruikmakend van de juiste techniek, niet na een wortelkanaalbehandeling.

Inschrijven calendar_today Maak een afspraak

Wortelkanaalbehandeling door Tandheelkundig Centrum Nootdorp

 • Hoge beoordeling

  Wij zijn met een 9/10 beoordeeld op Zorgkiezer.nl

 • Gespecialiseerd

  Onze praktijk heeft alle specialisten in huis

 • Meedenkend

  Wij denken mee over de gezondheid van uw gebit

 • Spoed

  We zijn altijd bereikbaar voor spoedgevallen

 • Garantie

  Garantie op de hoogste kwaliteit dienstverlening

 • Gepassioneerd team

  Ons team straalt veel liefde, passie en vakmanschap uit

Een veelzijdige praktijk waar iedereen welkom is.

Voor nieuwe patiënten

Schrijf je nu in bij onze tandartspraktijk

Inschrijven

Voor al ingeschreven patiënten

Maak nu een afspraak

calendar_today Maak een afspraak