email -->

Door facings eindelijk verlost van dat spleetje tussen uw tanden

Door tcn, Geplaatst onder: Algemene tandheelkunde Reacties: Reacties uitgeschakeld voor Door facings eindelijk verlost van dat spleetje tussen uw tanden

Door facings eindelijk verlost van dat spleetje tussen uw tanden

Als u een spleetje tussen de voortanden heeft, dan kan dit erg zichtbaar zijn. Het is mogelijk dat u zich hier aan stoort en dat u er graag iets aan zou willen veranderen. Hier zijn meerdere mogelijkheden en oplossingen voor. Een orthodontisch traject met een beugel is een voorbeeld hiervan. Dit duurt echter lang en tijdens deze periode loopt u ook rond met zichtbare slotjes. In sommige gevallen zijn facings daarom een beter alternatief.

Een groot voordeel van facings is dat hiermee niet alleen de stand, maar ook de kleur van de tanden kan worden aangepast.

Wij vertellen u graag iets meer over deze grondige en duurzame oplossing.

Wat zijn facings?

Facings zijn een dun laagje vulmateriaal op uw eigen voortanden. Deze kunnen vervaardigd worden uit composiet of porselein en krijgen de natuurlijke kleur en vorm van de tand. Wel kan deze kleur en vorm aangepast worden naar de wens van u. Door de vorm te veranderen, bijvoorbeeld door de tand iets breder te maken, kan een spleetje tussen de tanden worden opgevuld.

Het opvullen van het spleetje door middel van facings zorgt er dus voor dat het spleetje verdwijnt. Hierdoor geven facings u meer zelfvertrouwen en ze voelen ook nog aan als uw eigen tanden.

Hoe worden facings vervaardigd?

Zoals eerder beschreven kunnen facings vervaardigd worden van composiet of porselein. Als u kiest voor composiet facings, dan bent u in één behandeling klaar. Dit noemen we ook wel een directe vervaardiging. Hierbij hoeft niet aan de tand geslepen te worden en kunnen beschadigingen direct gerepareerd worden. Daar tegenover staat dat facings van composiet ongeveer 4-8 jaar meegaan en deze kunnen enigszins verkleuren met de tijd. Deze behandeling is goedkoper dan facings van porselein.

Voor een porseleinen facings komt u tweemaal naar de tandarts. Dit is een indirecte behandeling. Er wordt een afdruk van de tanden gemaakt en deze wordt opgestuurd naar het laboratorium waar wij mee samenwerken. De tandtechnicus maakt hier een gipsmodel van waar de facing op gemaakt wordt. 

Tijdens de tweede afspraak worden de facings gepast. Wanneer zowel u als de tandarts tevreden zijn, worden deze op de tand vastgeplakt. Een porselein facing gaat langer mee en verkleurt nauwelijks. Daarnaast voelt deze facing nog gladder aan in vergelijking met composiet. Echter, als een porselein facing beschadigd is, dient deze vaak in zijn geheel hersteld te worden.

Hoe moet ik omgaan met mijn facings?

Als een facing is geplaatst kan hier direct mee gegeten worden. In principe kunt u hier een appel mee afbijten, maar doe wat voorzichtig met hardere voedingsmiddelen zoals noten of snoepjes. Dit kan, net zoals nagelbijten of knarsen, leiden tot beschadigingen. Dit willen we uiteraard voorkomen.

Wat betreft de mondhygiëne hoeft u niets extra’s te doen. Twee keer per dag tanden poetsen en eenmaal per dag tussen de tanden reinigen met behulp van een rager of flosdraad is voldoende. Nu het spleetje gesloten is door middel van de facing, moet dit uiteraard goed schoon gehouden worden. Kom daarnaast ieder halfjaar op controle bij de tandarts om alles bij te laten houden.

Kom voor vragen en facings bij Tandheelkundig Centrum Nootdorp

Indien u nog vragen heeft over het wegwerken van het spleetje tussen uw voortanden of u wilt graag een persoonlijk consult met één van onze tandartsen, schroom niet contact op te nemen met ons tandheelkundig centrum. Wij staan als team met alle kennis en kunde betreffende deze behandeling altijd voor u klaar en voorzien u graag van alle antwoorden.

Reacties zijn gedeactiveerd voor dit bericht.