email -->

Wij helpen u graag bij het herstellen van tanden met een beschadiging

Door tcn, Geplaatst onder: Algemene tandheelkunde Reacties: Reacties uitgeschakeld voor Wij helpen u graag bij het herstellen van tanden met een beschadiging

Wij helpen u graag bij het herstellen van tanden met een beschadiging

Wanneer u ineens merkt dat er een beschadiging op uw tanden is of dat er een stukje is afgebroken, dan schrikt u vaak toch een beetje. Dit kan zomaar plots zijn gebeurd door het bijten op een nootje of iets anders hards. Bovendien kan de tand ook beschadigen na een trauma, bijvoorbeeld door een harde klap op de tand of kies te hebben gehad.

Op het moment dat u erachter komt dat er ineens een scherp stukje tand is, of een beschadiging is, dan is het belangrijk om de tandarts zo snel mogelijk hier naar te laten kijken. U wilt immers niet dat het erger wordt.

De opbouw van tanden en kiezen

De buitenste laag van een kies bestaat uit glazuur en daarbinnen ligt een laag van dentine. De dentinelaag ligt weer rond een holte waar de zenuw en de bloedvaten van de kies in liggen. Deze holte wordt ook wel het wortelkanaal(stelsel) genoemd. De wortels met daarin de kanalen staan in het kaakbot. Dit hele stelsel zorgt voor een stevige verankering in de kaak maar ook in het tandvlees.

Op het moment dat er een beschadiging optreedt in de kroon van de tand of kies, kan dit ook invloed hebben op de stevigheid van het geheel.

Afwijkende tandvormen kunnen ook gezien worden als een beschadiging van de tand. Dit kan ontstaan door genetische afwijkingen waardoor er onderontwikkeling is. Sommige tanden hebben dan bijvoorbeeld een kegelvorm. Ook kan er sprake zijn van juist te weinig of te veel fluoride in het glazuur. Dit uit zich in witte vlekjes of juist wat gelere vlekjes. Kinderen en ouders kunnen dit ook beschouwen als een beschadiging of een oneffenheid, maar dit is een erfelijke afwijking. Dit hoeft vaak niet behandeld te worden.

Wanneer u zich er aan stoort, dan is dit natuurlijk wel mogelijk. Want u bent degene die dit beslist.

Tanden zijn zo hard, hoe kunnen ze dan toch beschadigen?

Zoals in bovenstaande alinea’s is uitgelegd, kan een andere tandvorm meerdere oorzaken hebben. De buitenste laag van de tand bestaat uit glazuur. Glazuur is een enorm hard materiaal en komt bijna overeen met de hardheid van diamant. Mensen denken dat dit dan onbreekbaar is, helaas is dat niet zo. Door een ongunstige verdeling van krachten tijdens bijvoorbeeld het eten kan er een scheur ontstaan wat zich kan ontwikkelen tot een afgebroken stukje.

Tijdens een trauma kunnen er naast schrammen in het gezicht ook letsels aan de tanden voorkomen. Er zijn verschillende oorzaken van trauma’s die schade kunnen veroorzaken: vallen, een ongeluk met sporten, een vreemd voorwerp tegen de tanden, maar ook een andere vulling in de mond kan zorgen voor breuk van het glazuur.

Het is daarom erg belangrijk om voorzichtig met uw tanden om te gaan. Ze moeten dagelijks goed verzorgd worden zodat eventuele vullingen en andere ingrepen voorkomen kunnen worden. Op het moment dat er helaas toch tanden of kiezen beschadigd zijn, is het belangrijk om hier niet te lang mee rond te lopen. Ingrijpen in een vroeg stadium betekent vaak veel minder ellende op de lange termijn

Wat kan tandarts Nootdorp doen aan beschadigde tanden?

Als u merkt dat u bovenstaande klachten heeft of krijgt, is het belangrijk dat u deze niet negeert. Er zijn namelijk meerdere opties om beschadigde tanden weer te herstellen. De meest voor de hand liggende mogelijkheid is om een vulling te maken.

Dit zal de oorspronkelijke vorm weer terug brengen van de tand en zorgt voor een esthetisch fraai gezicht.

Er kan door middel van een vulling, kroon of facing in de meeste gevallen weer een fraai gebit worden gereconstrueerd.

Het resultaat kan zo goed zijn, dat de beschadiging zowel niet meer te zien als te voelen is.

Bij beschadiging van uw tanden, kom naar de onze tandarts praktijk!

Bij beschadiging van tanden is het belangrijk om alert te zijn en langs de tandarts te gaan. Bij ons Tandheelkundig Centrum Nootdorp zijn er specialisten aanwezig om de beschadiging aan de tand goed te onderzoeken en hier de juiste behandelmogelijkheid bij voor te stellen.

Bij Tandheelkundig centrum Nootdorp werken wij in een multidisciplinair team om samen tot een oplossing te komen. Schroom niet om bij klachten contact met ons op te nemen. Ons team staat voor u klaar!

Reacties zijn gedeactiveerd voor dit bericht.